Fekélybetegek diétás kezelésének általános elvei

gvmd - 2005. február 05.

 

Gyomor- vagy nyombélfekélyben szenvedőknek a legfontosabb diétás szabály: gyakran enni, de mindig egyszerre keveset. Minél rövidebb ideig legyen üres a gyomor, minél rövidebb ideig érvényesüljön a táplálékok által le nem kötött gyomorsav hatása. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fekélybetegnek kétóránként kell táplálkoznia. A táplálék kiválasztásakor és a diéta összeállításakor figyelembe kell venni, hogy a folyadékok 10 - 20 perc alatt elhagyják a gyomrot, tehát savkötő hatásuk csak rövid ideig érvényesül. A szilárd táplálékok közül legtovább a zsiradékok időznek a gyomorban, leghosszabb ideig biztosítva ezáltal a savkötő hatást, sőt gátolják, illetve csökkentik a gyomornedv-termelést is.

A zsiradékok közül elsősorban növényi eredetűek javasoltak - ételkészítéshez Rama margarin, Flóra margarin és napraforgó olaj, illetve a margarin hideg étkezéshez is használható. Az állati eredetű zsiradékok ugyanilyen hatásúak a gyomormozgásokra és a gyomorsav elválasztásra, de egyéb kedvezőtlen hatásuk miatt nem ajánlottak.

A fehérjék (tej, túró, sajtok, tojás, húsok, húskészítmények, valamint a növényi eredetű fehérjék) rövidebb ideig tartózkodnak a gyomorban, addig ugyan lekötik a gyomorsavat, de fokozzák a gyomornedv elválasztást. A fehérjék nélkülözhetetlenek a fiataloknak, a felnőtteknek és időseknek egyaránt, ezért minden egyes étkezéskor ajánlatos valamilyen fehérjetartalmú táplálékot fogyasztani az előbb említett tények ellenére.

A szénhidrátok közül a keményítőt tartalmazók (kenyér és péksütemény, rizs, tésztafélék, burgonya) csak rövid ideig maradnak a gyomorban, de jó savkötő képességük van és nem serkentik a savelválasztást sem. Éppen ezért célszerű az említetteket, valamint a zöldség-, főzelékféléket és a gyümölcsöket mindennap, lehetőleg valamennyi étkezéskor fogyasztani.

A zöldség- és főzelékfélék, a gyümölcsök magas rosttartalma elősegíti a székletürítés rendeződését, a székrekedés megszűnését is. Sok fekélybeteg úgy gondolja, hogy rostszegény, pépes diétára van szüksége, de ennek éppen az ellenkezője igaz. Rostszegény, pépes étrend átmeneti időre valóban szükséges lehet, ha a tünetmentességből a szokásos őszi - tavaszi rosszabb időszakba (fájdalmak, puffadás, émelygés, hányás) fordul az állapota.

Az erős fűszerezés, a túlzott sózás, valamint az édességek, a cukor túlzott használata fokozhatja a beteg panaszait, ezért csak az enyhe fűszerek (édes-nemes paprika, koriander, babérlevél, citromhéj, citromlé, kömény, valamint felhasználás előtt 1 órával felszeletelt hagyma), éppen csak annyi só, hogy ne érezze sótlannak az ételét és lehetőleg minél kevesebb cukor legyen az ízesítő.

Az alkohol, a feketekávé gyomornyálkahártyát izgató hatása közismert, fokozzák a savelválasztást is, súlyosbítják a fekélybetegség ismert tüneteit. Különösen károsak a tömény szeszes italok. Nem igaz, hogy a fekélybetegnek jót tesz a savanyú bor! Ellenkezőleg, sem a savanyú bor, sem egyéb szeszes ital nem szerepelhet a diétában.

Húsok

A sovány-és közepesen zsíros sertés-, marha-, baromfi-, halhús, galamb, bárány húsa fogyasztható főzve, párolva, egyben sütve, vagdalt, natúrszelet, lecsós szelet, gombóc, felfújt stb. formájában. A húsételeket készíthetjük hagyományos edényekben, alufóliában, teflon- és cserépedényben, grillsütőben. Az étrenden nem javasoltak a rántott húsok, valamint a zsírban pirított húsok (pörkölt).

Húskészítmények

A sovány és félzsíros termékek, sonkák, sonkaszalámi, zalai felvágott, kenőmájas, máj- és húspástétomok, párizsi, virsli, krinolin fogyaszthatók, a szalámik, a kolbászok csak ízesítésre ajánlottak. A húskonzervek fogyasztása megengedett. A nagyon zsíros, füstölt és sóval tartósított termékek: szalona, házisonka, disznósajt, töpörtyű, füstölt kolbász, füstölthal fogyasztása nem ajánlott.

Belsőségek

A sertés-, marha-, baromfimáj, szív, tüdő pirítás és erős, csípős fűszerek nélkül elkészítve fogyasztható.

Tej és tejtermékek

A tej és a savanyított tejtermékek, amennyiben nem okoznak panaszokat, fogyaszthatók. A túrók, sajtok önálló ételként, ételek ízesítésére egyaránt alkalmazhatók (füstölt sajtokat kivéve).

Tojás

A tojás az étrendben önálló ételként, ételek elkészítéséhez segédanyagként egyaránt használható (omlett, tükörtojás, sült tojás, tojáskrém, töltött tojás, lágy tojás)

Zsiradékok

Az étrendben a zsiradékok felhasználása nem korlátozott, de a naponta elfogyasztott mennyiség 6 dkg-nál ne legyen több. Az ajánlott zsiradék: napraforgóolaj és Rama margarin, Flóra margarin. Az étrendben a tejszín és a tejföl is fontos, mivel a főzelékek habarására, valamint levesek, mártások dúsítására használhatjuk.

Liszt, búzadara, rizs

Szabadok felhasználható önálló ételek, valamint segéd- és adalékanyagok formájában az ételek elkészítéséhez. Kivételt képez a zsírban pirított liszt, búzadara vagy rizs, mivel a zsírban pirítás nem javasolt a diétában. Az ételek sűrítésére a diétás rántást vagy a habarást ajánljuk.

Kenyér és sütőipari termékek, tésztafélék

A szikkadt vagy pirított kenyér és péksütemények, kalácsok fogyasztása nem korlátozott. Az erősen sózott termékek, pl. sóskifli, nem ajánlottak. A sok tojással készített, vékonyra nyújtott tésztafélék hússal, tejtermékkel, tojással, zöldségfélékkel ízesítve javasoltak. Az édességek és sütemények közül a laza felvert tészták, piskóta, keksz, puding felfújt, omlós tészta, valamint a krémek, sodók fogyaszthatók. A hajtogatott, zsíros tészták, a sok vajas krémet tartalmazó torták, fagylaltok nem javasoltak.

Burgonya

A zsírban kisütött változat kivételével korlátozás nélkül fogyasztható.

Zöldség- és főzelékfélék

A színes-főzelékek, a száraz hüvelyesek kivételével, korlátozás nélkül fogyaszthatók. A főzelékfélék elkészíthetők főzve, párolva, habart, hintett vagy diétás rántással sűrített főzeléknek, mártásnak, főtt vagy nyers salátának, ivólének.

Gyümölcsök

A puha, érett alma, körte, őszibarack, sárgabarack, cseresznye, meggy, apró-magvú gyümölcsök (ribizli, egres, eper, málna, szőlő) csak panaszmentes időszakban vagy pedig a natúrgyümölcs centrifugált leve formájában fogyaszthatók. Elsősorban a nyers gyümölcsök fogyasztása ajánlott, de elkészíthetők főzve, párolva, sütve, gyümölcslevesnek, mártásnak, salátának, ivólének, kompótnak, krémnek, befőttnek, lekvárnak, szörpnek is. Ez utóbbiak mivel igen sok cukor felhasználásával készülnek, csak igen kis mennyiségben javasoltak.

Fűszerek, ízesítők

Az étrendben a nagy mennyiségű só, valamint cukor fogyasztása nem javasolt. Az ajánlott fűszerek és fűszernövények a következők - petrezselyem, zellerlevél, vanília, fahéj, szegfűszeg, méz, kevés ecet, édes fűszerpaprika, köménymag, kakukkfű, szerecsendió, babérlevél, hagymapép, snidling, fokhagymapép, kevés paradicsompüré, kevés citrom.

Élvezeti cikkek

A gyengén elkészített tea engedélyezett (fekete- és zöld tea, kamilla, hársfa stb.). Kakaó, korlátozás nélkül fogyasztható. Kávé kis mennyisége is káros lehet. Az alkohol tilos! Az ásványvizek közül a szénsavmentesek nem okoznak panaszt, míg a magas cukortartalmú szénsavas üdítőitalok nem ajánlottak.

 

[ doc ] [ pdf ]

[ pdf ] állomány megjelenítéséhez Adobe softver javasolt, mely szabadon letölthető a gyártó oldaláról