Hasnyálmirigy gyulladás (idült) kezelésének táplálkozási tanácsai

gvmd - 2005. február 05.

 

A hasnyálmirigy kettős működésű mirigy, mely belső és külső elválasztású részből áll. Külső elválasztású része emésztőnedvet választ, mely a gyomor utáni bélszakaszba, a nyombélbe jut, ahova a közös máj és epevezeték is nyílik. Ez az emésztőnedv olyan enzimeket tartalmaz, amelyek a táplálékkal bekerülő fehérje, zsír és szénhidrát bontásához szükségesek. Ha ezek az enzimek hiányoznak, vagy mennyiségük csökken, akkor emésztés zavar következik be. Belső elválasztású részei termelik az inzulint, amely a vércukorszint szabályozásában fontos.

A krónikus hasnyálmirigy gyulladás tartós lefolyású betegség. Létrejöttében oki tényező az epekő betegség, a rendszeres alkoholfogyasztás, a vér magas zsír- és kálciumtartalma, ez elfogyasztott táplálék bőséges fehérje és zsírtartalma, a hasnyálmirigyre átterjedő nyombélfekély, de felléphet a gyomor-bélrendszer vagy a hasnyálmirigy operációját követően is.

Krónikus hasnyálmirigy gyulladásban a szerv tartósan sérült és emiatt kevesebb enzimet tud termelni. Az emésztőenzimek csökkenése (különös tekintettel a zsíremésztésben fontos pankreas-lipázra) a következő tüneteken keresztül nyilvánul meg - övszerű, a bordaívek alatt jelentkező fájdalom, étvágytalanság, hányinger, esetleg hányás, haspuffadás, fogyás, a szokásosnál puhább, esetleg folyékony, emésztetlen anyagokat tartalmazó, fényes, ún. zsírszéklet. Minél kifejezettebb az enzim hiánya, annál kevésbé hasznosul az elfogyasztott táplálék. A jelenség gyakori velejárója az inzulinhiány is, melyet a megemelkedett vércukorérték jelez.

Megelőzés és kezelés

Amennyiben a kiváltó ok ismert, akkor elsősorban azt kell megszüntetni. Az időben elkezdett gyógyszeres kezelés (hasnyálmirigy enzimeket tartalmazó készítmények szedése étkezések közben), illetve az azzal párhuzamosan alkalmazott diéta mellett az állapot lényeges javulása várható.

Mi a helyes táplálkozás titka?

Krónikus hasnyálmirigy gyulladásban könnyen emészthető étrend javasolt. Kerülje az erősen sós, a nagyon savanyú, nagyon édes, a túl meleg, túl hideg ételeket és italokat.

Emellett a következőkre figyeljen különösen:

Diétabővítés esetén ajánlott élelmiszerek, ételek

Kis étkezések (reggeli, tízórai, uzsonna)

Főétkezések

Hogyan készüljenek az ételek?

Az ételeket száraz vagy diétás rántással, hintéssel vagy áttört burgonyával sűrítsük. A főzés mellett ajánlott a sütőzacskóban, a római tálban, a són, az alufóliában és a roston való sütés, valamint a grillezés.

Tápszerepek szerepe a diétában

Teljes értékű, meghatározott tápanyagtartalmú, ízesített, iható tápszer jól alkalmazható a diétában.

Ajánlott italok

Nem ajánlott élelmiszerek, ételek

Élelmi anyag Nem ajánlott Ajánlott
 

Húsok és felvágottak

zsírban gazdag húsok (pl.: disznóhús, kacsa, liba, hurka); sóban és zsírban gazdag felvágottak, kolbászok; füstölt árúk

zsírszegény húsok (pl.: nyúl, pulyka,vadhúsok, sovány borjú- marha és sertéshús); zsírszegény felvágottak (pulykából)

Halételek

füstölt vagy marinírozott halak (sós hering, makréla, szardella, olajos szardínia); zsírban gazdag halfélék (angolna, ponty); kagyló és rákfélék

só- és zsírszegény halfélék (pisztráng, busa)

Zsírok és olajok

nagy mennyiségű vaj, disznózsír, szalonna, normál margarin, majonéz

növényi eredetű zsírok és étolajok (napraforgóolaj, kukoricacsíra-olaj); zsírszegény vaj és margarin kis mennyiségben

Tojás

zsíros tojásételek, főtt tojás

egyéb tojásételek

Tej és tejtermékek

magas zsírtartalmú tejtermékek (tejszín, stb.), zsírban gazdag sajtok (parmezán, juhsajt, ömlesztett sajtok)

zsírszegény tej és tejtermékek (sovány túró, sovány joghurt); só- és zsírszegény sajtfélék (45% zsírtarta-lomig, max. napi 50g)

Zöldségek, saláták

nyerskoszt, hüvelyes növények, káposztafélék beleértve a savanyú káposztát is, nagy mennyiségben fejessaláta

minden fajta zöldség és saláta

Burgonya

hasábburgonya, chips és egyéb kész-árúk

burgonyapüré, főtt burgonya

Gyümölcs

nagymennyiségű friss gyümölcs

minden fajta gyümölcs

Gabonafélék (kenyér és tésztafélék, rizs)

korpás készítmények; nagy mennyiségben friss kenyér

sószegény kenyérfélék, magos-kenyér korlátozott mennyiségben (200-300g naponta)

Cukor, édességek, sütemények

nagy mennyiségben édességek (csokoládé nugát, jégkrém) és süte-mények, kelt tészta

kis mennyiségben, a zsírszegény árúkat előnyben részesíteni

Fűszerek

nagy mennyiségben, egzotikus fajták

egyéb fajták só hozzáadása nélkül

Italok

alkohol; szénsavas üdítők

alacsony Na - tartalmú szódavíz, gyümölcslé, tea, kávé kis mennyiségben

Elkészítés módja

zsírban gazdagon (pl.: fritőzben sütés, marinírozás, panírozás és olajban pácolás)

párolás, dinsztelés, grillezés, hírtelen sütés, forrázás

Mit kell még Önnek tudnia, és mire kell még figyelnie?

További étrendi javaslatok

Menüjavaslatok bővített étrend esetén

Reggeli

Tízórai

Ebéd

Uzsonna

Vacsora

Mintaétrend

Tejberizs párolt almával - hozzávalók - 15 dkg rizs, 3 evőkanál cukor, 2 dl tej (1,5%), 2 db alma, citrom- vagy narancshéj. A megmosott rizst vízzel hígított tejben puhára főzzük. Közben megpároljuk az almát és cukorral, kevés citrom vagy narancs héjával ízesítjük. A rizst az almával rétegezzük és sütőben kissé átsütjük.

Párnaburgonya - hozzávalók - 50 dkg burgonya, 2 kávéskanál margarin, só, köménymag. A tisztított, mosott burgonyát hasábra vágjuk, teflonedénybe tesszük és sóval, köménymaggal ízesítjük. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Többször óvatosan megkeverjük lapátkanállal. Tálalás előtt tesszük rá a margarint.

Rizses csirkemell - hozzávalók - 20 dkg csirkemell, 10 dkg rizs, 2 kávéskanál olaj, só, zöldpetrezselyem. A megmosott csirkemellről leszedjük a bőrét, a húst kockára vágjuk, majd olajon átfuttatjuk és sóval, vágott petrezselyemmel ízesítjük. Kevés vízzel félig puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a mosott rizst, kevés forró vízzel felengedjük és készre főzzük.

További mintaétrendi javaslatok

1. nap

2. nap

3. nap

4. nap

 

[ doc ] [ pdf ]

[ pdf ] állomány megjelenítéséhez Adobe softver javasolt, mely szabadon letölthető a gyártó oldaláról