Csontritkulás (osteoporosis), csökkent csontállomány (osteopenia) kezelésének táplálkozási tanácsai

gvmd - 2005. február 05.

 

Mi a csontritkulás?

Az életkor előrehaladtával a csontok gerendázata fokozatosan pusztul, a csontok teherbíró képessége csökken, ezáltal törékenysége fokozódik. Csökken a bőr D-vitamin szintetizáló képessége, ezáltal a kálcium felszívódás mértéke. Ennek következtében gyengül az izomerő, fokozódik az elesés veszélye. Ez a folyamat nőknél hamarabb kezdődik. Már minden harmadik nőnél kimutatható a jelentős csontveszteség 50 éves kor felett. A férfiaknál ez a folyamat valamivel később alakul ki, de 70 éves kor körül már szinte mindenkinek van enyhébb vagy súlyosabb csontritkulása. A betegség sokáig tünetmentes, a „lappangó kór” alattomosan fejlődik ki.

Miért veszélyes a csontritkulás?

A meggyengült csontok könnyen törnek, a csigolyák már akár maguktól is összeroppanhatnak. A hát meggörbül, a testmagasság csökken, a csontokban fájdalom jelentkezik, a beteg mozgása nehézkessé válik, megnövekszik az elesések száma. A csontritkulásban szenvedőknél egyszerű elesés során is gyakran fordul elő csuklótörés, rosszabb esetben combnyaktörés. A combnyaktörés pedig nagyon súlyos következményekkel járhat, mind a beteg mind az Őt ápoló hozzátartozói részére. A már kialakult betegséget többféle, más-más hatású gyógyszerekkel kezelhetjük, néhány készítmény mellé nem is szükséges külön kálcium tartalmú gyógyszert szedni, elegendő a kálcium dús diéta tartása. Ez naponta 600-1500 mg kálcium bevitelt jelent. Ha még megbetegedés nem alakult ki, csak a csontsűrűség mérés során csökkent csontállományt, figyelmeztető jeleket észlelnek, akkor elegendő lehet a napi 1000 - 1500 mg kálcium bevitel, mely történhet gyógyszer, táplálék vagy együtt mindkét formában. Mind a megelőző jellegű, mind a már kialakult kóros állapot során végzett gyógytorna jótékony hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni. A axialis (tengely irányú) irányú terhelés különösen javasolt, ezt rendszeres, nem megterhelő sétával is elérheti. A terhelhetőség minősége és mennyisége szempontjából azonban gyógytornász szaktanácsait feltétlenül javasoljuk.

 

Élelmiszerek (100 gramm) kálcium tartalma

 

Tejtermékek

 

Zöldség és főzelékfélék

 

Zsíros tej (1 dl)

120 mg

Karfiol

26 mg

Sovány tej

114 mg

Zöldbab

32 mg

Tejszín

110 mg

Burgonya (hámozott)

19 mg

Joghurt

120 mg

Brokkoli

65 mg

Túró

65-90 mg

Zöldborsó

41 mg

Kemény sajt (zsíros)

830 mg

Kelkáposzta

97 mg

Puha sajt (félzsíros)

500 mg

Karalábé

43 mg

Eidami sajt

710 mg

Retek

30 mg

Camambert sajt

380 mg

Metélőhagyma

165 mg

Ementáli sajt

1200 mg

Savanyú káposzta

50 mg

 

 

Paraj

133 mg

 

Hús

 

Gyümölcsök

 

Disznóhús

9 mg

Alma

6 mg

Marhahús

10 mg

Körte

16 mg

Borjúhús

11 mg

Narancs

44 mg

Belsőségek

12 mg

Eper

28 mg

Szárnyas

10 mg

Málna

40 mg

Sonka

10 mg

Szőlő

20 mg

 

Gabonatermékek

 

Italok

 

Rizs

25 mg

Almalé

7 mg

Főtt tészta

20 mg

Narancslé

11 mg

Rozskenyér

20 mg

Szőlőlé

13 mg

Zsemle (1 db)

25 mg

 

 

Kalács

80 mg

 

 

Kenyérféleségek

20-300 mg

Tojás (1 db)

40 mg

 

[ doc ] [ pdf ]

[ pdf ] állomány megjelenítéséhez Adobe softver javasolt, mely szabadon letölthető a gyártó oldaláról