Gyomor tükrözéses vizsgálata (gastroscopia)

gvmd - 2005. február 05.

 

Betegtájékoztató

A gastro-duodenoscopia – köznapi nevén gyomortükrözés – speciális vizsgálat a nyelőcső, a gyomornyálkahártya és nyombél esetleges elváltozásainak felismerésére, egyes esetekben kezelésére.

Mit jelent a gastroscopia?

A vizsgálat során a garat helyi érzéstelenítése után egy vékony, hajlékony műszer kerül levezetésre szájon át a nyelőcsövön, gyomron keresztül a nyombélbe, mely erős fényforrást és száloptikai vagy elektromos képtovábbító rendszert tartalmaz. Segítségével a nyálkahártya képe TV képernyőjére továbbítható.

Miben segít a gastroscopia?

A vizsgálat kimutatja a nyelőcső, gyomor és nyombél fekélyes, gyulladásos elváltozásait, melyek hasi fájdalmai hátterében állhatnak, továbbá a daganatos betegségeket. Felfedezhető segítségével a Helicobecter pylori fertőzés, vagy kis szövetdarab emelhető ki további vizsgálatra (biopsia). Használatával kisebb elváltozások (pl. polyp) vagy idegen testek távolíthatók el. Alkalmas még vérzéscsillapításra, vagy szűkületek tágítására.

Felkészülés a vizsgálatra

Az alábbiakra kell ügyelnie a vizsgálat előtt:

A vizsgálat menete

A vizsgálatot egy orvos és egy asszisztens végzi, ideje hozzávetőleg 15 perc

A vizsgálat folyamán igen ritkán, de előfordulhatnak komplikációk

A tükrözéses művelet kapcsán fellépő szövődmény előfordulási valószínűsége minimális (10.000 vizsgálatból 1 esetben), ezek miatt ritkán sürgős műtét válhat szükségessé.

A vizsgálat után

A gastroscopia eredményeiről még aznap értesül. Ha biopsia is történt, ennek értékelése több napot vehet igénybe. Kövesse orvosa utasítását az eredmények megismerésében.

Gastroscopiát követően mikor forduljon orvoshoz?

Azonnal forduljon orvosához, ha a vizsgálat után az alábbi tünetek jelentkeznek

 

[ doc ] [ pdf ]

[ pdf ] állomány megjelenítéséhez Adobe softver javasolt, mely szabadon letölthető a gyártó oldaláról