Cukorbetegség - új esély a 2-es típusú diabetes mellitus kezelésére

gvmd - 2005. március 10.

 

2003 szeptemberétől társadalombiztosítási támogatást kapott egy gyógyszer, amely a 2-es típusú (azaz fellnőttkori) cukorbetegek kezelésében jelent nagy előrelépést. A külföldön már 1997 óta forgalomban levő szer reményeink szerint lehetővé teszi, hogy később kelljen elkezdeni az inzulinkezelést.

A 2-es típusú diabetes mellitus kórfejlődése

A 2-es típusú diabetes mellitus kialakulásának központi eleme az inzulinrezisztencia, ami azt jelenti, hogy a szervezet bizonyos szervei (izomzat, máj, zsírszövet) kevésbé képesek reagálni az inzulinra. Ennek kompenzálására a hasnyálmirigy bétasejtjei fokozott inzulintermelésbe kezdenek, így átmenetileg az emelkedett inzulinszint a csökkent inzulinérzékenység mellett képes létrehozni a szükséges hatást. Hosszú távon azonban a bétasejtek kimerülnek, csökken az inzulintermelés, következésképp nő a vércukor, kialakul a diabetes mellitus.

Hogyan hat a gyógyszer?

Az 50-es évek közepe óta alkalmazott, elsőként kifejlesztett vércukorszintet csökkentő gyógyszerek, a szulfanilurea készítmények. Ezek a hasnyálmirigy inzulintermelését növelik, de sajnos 5-10-15 év után általában elveszítik hatékonyságukat.

A 80-as években jelent meg a metformin, mely jelentős továbblépést jelentett a terápiában, hiszen a meglévő inzulin hatását javítja elsősorban a májban.

Az újabb gyógyszercsalád , a thiazolidindion-ok vagy egyszerűbben glitazon-ok, melyek az izom és zsírszövet inzulinérzékenységét képesek helyreállítani. Fontos, hogy a betegség okát, azaz az inzulinrezisztenciát célozzák meg, szemben a csupán tüneti vércukorcsökkentést eredményező szulfanilureákkal. Segítik a cukor könnyebb bejutását az izomszövetbe, ami a vércukorszint csökkenéséhez vezet. A zsírszövet anyagcseréjére gyakorolt hatásuk okozza a vérzsírok kedvező alakulását. A fiatalnak számító gyógyszerrel folyamatosan végeznek klinikai vizsgálatokat, amelyek újabb kedvezőhatásokat mutatnak. Az adatok arra utalnak hogy a vérnyomásra és az erek állapotára is kedvező hatást gyakorolnak a glitazonok.

Kinek javasoljuk?

Ma Magyarországon az egyetlen elérhető glitazon készítmény a rosiglitazonum maleinicum. Míg korábban csak kombinációban, azaz metformin vagy szulfanilurea mellé második szerként volt adható, az európai törzsköny EU-csatlakozást követő hazai érvénybelépésével monoterápiás (önmagában való) alkalmazása is engedélyezetté vált. Az európai törzskönyv 2004. évvégi frissítése alapján már a hármas kombináció alkalmazása, azaz szulfanilurea, metformin és roziglitazon együttadása is lehetésges. Inzulint kapó betegnek adva a glitazon logikusan csökkenteni képes a kívülről, injekcióval bevitt inzulin mennyiségét, hiszen ez a gyógyszer segíti mind a saját szervezet által termelt, mind a kintről bevitt inzulin hatását. Ugyanakkor az eddigi vizsgálatok jelentős folyadékvisszatartást tapasztaltak ez utóbbi kombináció alkalmazása mellett, ezért egyelőre ezek együtt nem adhatók. Az 1-es típusú, vagyis inzulinfüggő diabetes mellitusban a rosiglitazonum maleinicum alkalmazása ellenjavallt!

Ki írhatja fel, mennyibe kerül?

2005 január óta a kezelőorvos 50 százalékos TB támogatással írhatja fel. Így a kisebb adag ára havi 4112 forint, ami a korábbi 12.000 forintos árhoz képest jelentősen alacsonyabb. Ugyan ez még mindig elég borsos ár, de azért már többek számára megfizethető, mint eddig.

Vannak-e mellékhatások?

A gyógyszer szedése során 2-3 kg hízás, továbbá bokaduzzanat jelentkezhet. A készítménynek ugyanis folyadék visszatartó hatása van. Ez magyarázza, hogy szívelégtelenség miatt kezelt páciensek nem szedhetik. A terápia megkezdése előtt fontos a májfunkciók ellenőrzése, mert májbetegség is kizáró okot jelent. A későbbiek során a májfunkció esetenkénti ellenőrzése javasolt.

Mi várható a közeljövőben?

5-6 év múlva zárulnak azok a több éves tanulmányok, amelyek a glitazonok tartós alkalmazásának hatásáról, más terápiákkal történő összehasonlításáról nyújtanak információt. Az előzetes eredmények biztatóak, ami remélhetőleg a TB támogatás növelését eredményezi majd. Így a gyógyszer a betegek szélesebb köre számára lesz elérhető.

 

[ doc ] [ pdf ]

[ pdf ] állomány megjelenítéséhez Adobe softver javasolt, mely szabadon letölthető a gyártó oldaláról


A „Cukorbetegség - új esély a 2-es típusú diabetes mellitus kezelésére” kiadvány honlapomon való megjelenését a GlaxoSmithKline tette lehetővé, melyet ezúton köszönök meg.