Vastagbél tükrözéses vizsgálata (colonoscopia)

gvmd - 2005. február 05.

Betegtájékoztató

A vizsgálat célja

A vizsgálat menete

Hashajtás, beöntés vagy ezek kombinációja után egy hajlékony műszer felvezetése a vastagbélbe, egyidejű levegő befújással. A vizsgálat kellemetlenségei leküzdésére olykor fájdalomcsillapító, esetleg nyugtató hatású injekciót alkalmaznak. A körülményektől függően a vizsgálat kb. 10 - 60 percig tart. A vizsgálat után a puffadás érzése természetes.

Felhívjuk figyelmét

Lehetséges szövődmények

Az esetleges szövődmények csökkentése érdekében kérjük vizsgáló orvosát tájékoztassa

Szóbeli tájékoztatás az Ön kórtörténeti előzménye, leletei birtokában adható. Ha maradt valamilyen kérdése, tegye fel vizsgáló orvosának vagy az asszisztensnek!

A vastagbél tükrözés előkészítése

A vizsgálat akkor értékelhető, ha tisztára “mosott” belet vizsgálunk, ennek feltétele korrekt a hashajtás és bőséges a folyadék bevitel (a belek átmosása).

A javasolt hashajtó [sennosid B 150 mg (2-3 g extractum sennae fructus formájában)] vényével elláttuk. Már a vizsgálat előtti második nap csak rostszegény ételeket (tört krumpli, kenyérféle, folyadék, levesek, stb.) szabad fogyasztani. A vizsgálatot megelőző napon kielégítő, szintén rostszegény reggelit ehet. Reggeli után vegye be a kiváltott hashajtó [sennosid B 150 mg (2-3 g extractum sennae fructus formájában)] felét. Délig fogyasszon (kortyolgasson el) másfél liter folyadékot (szénsavmentes ásványvíz, gyengén elkészített tea, melybe egy kevés mézet tehet – cukorbetegek (!) ). Ebédre már csak folyadékot lehet fogyasztani (pl. leves levét). Kora délután igya meg a hashajtó [sennosid B 150 mg (2-3 g extractum sennae fructus formájában)] másik felét, majd estig ismét “viritykoljon” el másfél liter folyadékot (szénsavmentes ásványvíz, ...). Ekkor már elindul a vastagbél tisztulása, többször kell a WC-re menni, de a folyamat estig véget ér, az éjszakát nyugodtan töltheti. Este ételt már nem ehet, ha nagyon éhes szopogasson szőlőcukrot, mézet, folyadékot még szükség szerint ihat. A vizsgálat reggelén kávéját is megihatja, szokásos gyógyszereit beveheti, de szilárd ételt továbbra sem ehet, s a megbeszélt időben jelentkezzék vizsgálatra. Ha sikeres volt a vastagbél kitisztítása, a vizsgálat előtt már csak egy beöntést kap, hogy a bél legvége is tiszta legyen.

A javasolt hashajtó, az arra érzékenyek esetében, mérsékelt hasi görcsöket okozhat, melyet a gyógyszertárakban szabadon vásárolható görcsoldó (pl. drotaverinium chloratum) bevételével enyhíthet.

 

[ doc ] [ pdf ]

[ pdf ] állomány megjelenítéséhez Adobe softver javasolt, mely szabadon letölthető a gyártó oldaláról


Dr. Domján Lajos Főorvos Úr javaslata alapján, melyet ezúton is megköszönök.