Hörgőtükrözés (bronchoscopia)

gvmd - 2007. április 28.

 

Ezzel a tájékoztatóval szeretnénk felvilágosítani Önt a légutak tervezett tükrözéséről. Panaszai és az eddigi leletei alapján – diagnosztikus céllal - indokoltnak tartjuk a vizsgálatot, melynek során a vizsgáló orvos egy műszer segítségével betekinthet a légcsőbe és annak elágazásaiba, a hörgőkbe.

A vizsgálat leírása: helyi érzéstelenítésben vagy altatásban a szájon vagy az orron keresztül levezetjük a hajlékony optikai műszert (bronchoscopot) a légcsőbe. Amennyiben szükséges, a kisebb hörgőoszlásokat is meg tudjuk vizsgálni. A bronchoscop munkacsatornáján keresztül levezetett kicsiny fogóval, hörgőkefével vehetünk mintát, de lehetőségünk van vékony biopsziás tű használatára a hörgőfal környezetében található kóros elváltozások esetén. A mintavételt követően bakteriológiai, szövettani, sejttani vizsgálatok történnek a betegség pontos megállapítása céljából.

Merev bronchoscopos vizsgálatra ritkán kerül sor, leggyakrabban idegentest-eltávolítás, lézerkezelés, hörgőprotézis-beültetés céljából, esetleg vizsgálati szövődmény elhárítására.

A vizsgálatot végző orvos a tájékoztató beszélgetés során részletesen elmagyarázza az Ön esetében tervezett beavatkozást.

Kérjük ügyeljen a következőkre:

Lehetséges szövődmények: teljes kockázatmentesség semmilyen orvosi beavatkozás esetén sem garantálható. A bronchoscopia során viszonylag ritkán fordulnak elő súlyos szövődmények, nemzetközi felmérések szerint ezek arány 1-3 ezrelék. A korábbi betegségeinek ismerete, a hörgőtükrözést megelőzően végzett vizsgálatok csökkentik a szövődmények előfordulásának lehetőségét. A nagyobb, nehezen uralható, sebészi beavatkozást igénylő vérzések, a gége, a légcső és a hörgők sérülései nagyon ritkák. Keringési és légzési komplikációk megelőzése céljából a vizsgálat alatt lehetőség van a fontosabb paraméterek (pulzusszám, a vér oxigéntelítettsége, EKG, vérnyomás) megfigyelésére, szükség esetén, orrszondán keresztül folyamatosan oxigén adagolható.

A vizsgálat utáni utasítások: a torok és a garat érzéstelenítés utáni állapota miatt kérjük, hogy a vizsgálat után 2 óráig ne igyon és ne egyen semmit! Rövid ideig rekedtséget tapasztalhat, köpetében a vizsgálatot követő két napig vérnyomokat észlelhet, hőemelkedés, láz előfordulhat. Amennyiben a vizsgálat során beadott gyógyszerek az Ön reakciókészségét befolyásolják, a vizsgáló orvos ezzel kapcsolatban tájékoztatást ad. Kérjük, hogy a bronchológiai rendelőt (kórházat) csak az orvossal történt megbeszélést követően hagyja el. A vizsgálat után 24 óráig nem vezethet járművet, és nem kezelhet gépet, hacsak az orvos erre vonatkozóan más utasítást nem ad.

 

[ doc ] [ pdf ]

[ pdf ] állomány megjelenítéséhez Adobe softver javasolt, mely szabadon letölthető a gyártó oldaláról